LIGHTS AND SHADOWS

Hiusten hento liike tuulessa, herkkä sipaisu, kutitteleva kosketus. Lasimainen ja läpikuultava, vahva ja taipuisa. Valon ja varjon leikittely hiusvärin vivahteilla.

Pohjoisen luonnon pelkistetyt muodot ja kiinnostavat yksityiskohdat – tuulessa taipuvat oksat, rytmikkäät laineet järviveden pinnalla, puolukan pulleat lehdet ja männyn tarinalliset vuosirenkaat. Auringonvalossa heijasteleva simpukankuori, lintujen höyhenpeitteen kerroksellisuus. Keveä vaaleus. Varjoissa piilottelevat salaisuudet.

Pohjoinen hius. Samaan aikaan herkkä, mutta niin voimakas.

 

CUTRIN juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan pohjoisen hiusmuotoilun uranuurtajana. Skandinaavinen muotoilu on ajatonta ja kestävää. Siinä yhdistyy pohjoisen luonnon vaikutteet kotimaiseen osaamiseen ja käsityöhön. Nämä vaikutteet myös CUTRIN kokee omakseen. Haluamme antaa kampaajalle parhaat työkalut toteuttaa taitoaan, tukea suomalaista käsityötä ja tarjota vastuullisesti tuotettuja, uniikin ja puhtaan luontomme tehoaineita hyödyntäviä tuotteita hennon hiuksen tarpeisiin.

Myös kampaaja on muotoilun ammattilainen. Hän tekee päivittäin käsillään teoksia, joita ihmiset kantavat mukanaan ja joilla he ilmaisevat itseään jokaiselle vastaantulijalle. Siksi halusimme, että juuri parturi-kampaaja Maria Koskisen graafinen kädenjälki viimeistelee juhlavuotemme kunniaksi suunnitellun MUOTO Design Edition -hiuskiinteen ilmeen.

 

 

Maria on tehnyt mustavalkoista tussigrafiikkaa nyt muutaman vuoden. Töiden kolmiulotteiset muodot saavat inspiraationsa luonnosta, lehtien kuvioista, simpukoista, veden pinnasta, lintujen höyhenistä.

”En ikinä maalausta aloittaessani tiedä, mitä siitä syntyy. Keskityn vain tyhjään, valkoiseen kankaaseen ja annan viivan viedä”, Maria kertoo.

”Aina olen piirreskellyt, ihan lapsesta asti, mutta lähinnä sellaista ajatuspiirtämistä paperille. Esimerkiksi kun olen töissä puhelimessa, huomaan täyttäneeni edessä pöydällä olevan paperin kynän viivoilla, ihan tiedostamatta. Muutama vuosi sitten isäni kuolema herätti jotain pakonomaista tarvetta saada tunteeni paperille. Ostin paksua kartonkipaperia ja kapeakärkisen mustan piirustustussin, ja aloin tehdä ensimmäistä tauluani.”

MUOTO Design Edition pakkauksissa nähtävän teoksen nimi on Lights and shadows. Teoksessa toistuvat hiusten eri rakenteet ja liikkeet sekä pohjoisesta luonnosta tutut muodot, valon ja varjon leikki. Idean teokseen Maria kertoo saaneensa pohjoisesta luonnosta ja Cutrinin suomalaisuudesta. Myös MUOTO-tuotesarjan mustavalkoinen ilme tuntui heti omalta.

”Elämme varjossa ja kun tulee ulos varjosta, herää tavallaan hehkumaan. Tätä samaa me kampaajat teemme työksemme. Asiakkaat usein kommentoivatkin, että herätämme heidät eloon.”

”Hento hius on mielenkiintoinen, herkkä, mutta kestää kuitenkin hyvin. Teokseni taustalla on myös ajatus tämän hennon hiuksen liikkeestä, muodoista ja muotoilusta.”

No minkälaista sitten on ollut yhteistyö Cutrinin kanssa?

”Tämä on ollut jännittävä haaste! On ollut mielenkiintoista seurata, miten teostani hyödyntävä kokonaisuus rakentuu. Olin positiivisesti yllättynyt, kun Cutrin otti yhteyttä. Kun kuulin aiheen ja vielä sen, että saan vapaat kädet toteuttaa näkemykseni suomalaisen hiusbrändin tuotteen ilmeestä, olin aika sanaton. Ja hieman ylpeäkin.” Maria kertoo.

KATSO MARIAN HAASTATTELU